ChatGPT спира подобния на Скарлет Йохансон глас в новия си модел

Създателят на ChatGPT OpenAI работи по временното заглушаване на изкуствен глас, който звучи доста сходно с този на актрисата Скарлет Йохансон.

В публикация в блога си компанията заяви, че въпросният глас „Sky“ е базиран на естествения глас на друга професионална актриса и не е замислен да звучи като Йохансон, предаде АФП.

„Вярваме, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да имитират характеристики на дадена знаменитост“, се казва в публикацията на OpenAI. "Гласът на Sky не е имитация на Скарлет Йохансон.“

Компанията обясни, че е работила с професионални озвучители, които е нарекла Breeze, Cove, Ember, Juniper и Sky.

Sky се оказа в центъра на вниманието миналата седмица, когато OpenAI пусна по-производителна и още по-човекоподобна версия на технологията - GPT-4o.

В демонстрационна версия новата версия Sky беше много по-близка до човека от предишните итерации и на моменти дори флиртуваше, беше забавна и можеше безпроблемно да преминава от една тема към друга, за разлика от повечето съществуващи чатботове.

Няколко наблюдатели отбелязаха приликата с Йохансон, чийто глас изигра централната героиня във филма „Тя“ - поучителна история за бъдещето, в която мъж се влюбва в чатбот с изкуствен интелект.

В деня на демонстрацията главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман публикува в Twitter една-единствена дума в X: „Her“.

OpenAI заяви, че работи за преодоляване на погрешното схващане само няколко дни след като потвърди, че е разпуснала екип, посветен на намаляване на дългосрочните опасности от изкуствения интелект.

Преди седмици OpenAI започна да разпуска така наречената група „ superalignment“, като интегрира членовете ѝ в други проекти и изследвания.

Съоснователят на компанията Иля Суцкевер и съръководителят на екипа "superalignment" Ян Лейке обявиха напускането си от създателя на ChatGPT миналата седмица. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон