Бруно льо Мер: Г-7 трябва да осигури единен фронт срещу китайската икономика

Г-7 трябва да осигури „единен фронт“ срещу китайската нелоялна търговия и промишления свръхкапацитет, без да се стига до търговска война. Това заяви френският министър на финансите Бруно льо Мер.

По време на срещата на финансовите министри и централните банкери от Групата на седемте най-развити икономики за първия ден от разговорите в северноиталианския град Стреза Льо Мер заяви пред репортери, че „първото предизвикателство“ е да се „определят справедливи търговски правила с Китай“.

„Китай е наш икономически партньор. Но Китай има свръхкапацитет в промишлеността. И Г-7 трябва да представи единен фронт, за да защити индустриалните си интереси“, каза Льо Мер.

„Трябва да се използват всички инструменти, с които разполагаме, независимо дали става въпрос за ниво Г-7 или за европейско ниво, за да защитим индустриалните си интереси и да се предпазим от нелоялни търговски практики“, призова той.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изпрати подобно послание, заявявайки, че Г-7 и „все по-големият брой държави“, застрашени от свръхкапацитета на китайската промишленост, трябва да „представят ясен и единен фронт“.

Съединените щати и Европейският съюз са загрижени, че рязкото нарастване на евтиния китайски износ, подхранван от подкрепата на китайското правителство в ключови сектори като слънчевата енергия и електромобилите, представлява риск за световните пазари.

Льо Мер обаче предупреди, че трябва да се избягва търговска война: „Определено трябва да избягваме всякакъв вид търговска война, защото търговската война не е в интерес нито на САЩ, нито на Китай, нито на Европа, нито на която и да е страна по света“.

Льо Мер заяви, че ще предложи на Г-7 и МВФ „задълбочена, обща оценка“ по въпроса.

„Трябва да проведем честен, много откровен и много открит диалог с нашия китайски партньор, защото Китай е икономически партньор“.

В дневния ред на срещата на Г-7 е включен и план за финансиране на решаваща помощ за разкъсваната от война Украйна чрез използване на лихвите, генерирани от замразените от Г-7 и Европа активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро (325 млрд. долара). /АФП

Последвайте ни и в google news бутон