Брилянтен Алберт Попов с трето място на слалома в Палисейдс Тахо

Най-добрият ни скиор Алберт Попов направи страхотен втори манш, за да завърши на поделено трето място в крайното подреждане на слалома в американския зимен център Палисейдс Тахо. В нощното състезание българинът се изкачи с 22 места след второто каране, след като бе 25-и след първия манш, и раздели третата позиция на почетната стълбичка с французина Клеман Ноел.

Попов остана на 24 стотни от победителя Александър Стийн Олсен от Норвегия, втори се нареди сънародникът на Олсен – Тимон Хауган. Слаломът в Палисейдс Тахо бе драматичен, след като първо време даде представителят на домакините, каращ за Гърция – Ей Джей Гинис, но впоследствие след финала той бе дисквалифициран заради пропусната врата.

Топ 10 допълниха още световният шампион Хенрик Кристоферсен, който остана пети, швейцарецът Рамон Ценхойзерн, норвежецът Лукас Бротен, австриецът Фабио Гщрайн, италианецът Томазо Сала и германецът Линус Щрасер. Адриан Пертл от Австрия бе единственият, който не финишира втория манш.

Попов написа история с третото си място. Това бе първо класиране на българин на подиума в старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини от 39 години насам. За последно до топ 3 стигна легендата Петър Попангелов-младши на 16 декември 1984 година.

60-те точки на Алберт му отреждат 16-а позиция в класирането за Малката световна купа в слалома с актив от 160 точки. Първи е норвежецът Лукас Бротен с 466, следван от сънародника му Кристоферсен (434) и Даниел Юл от Швейцария (401). Последният слалом за сезона е в Золдеу, Андора, на 19-и март. Швейцарецът Марко Одермат продължава да води в генералното за Големия кристален глобус с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде от Норвегия с 1080. Попов е на поделено 42-о място заедно с Щефан Бренщайнер от Австрия. За мъжете предстои спускане в Аспен, САЩ, на 3-и март. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон