Бойко Борисов: Бюджет, ПВУ и Еврозоната - после отиваме на избори

ГЕРБ-СДС предлага правителство, което си поставя три основни цели.

Това е правителство, което може да сподели отговорност и правителство, в което изцяло ГЕРБ-СДС ще си носят отговорност. В него остават няколко министри от служебния кабинет, които се справят добре.

Това каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов пред журналисти, след като кандидатът за министър-председател от партията Росен Желязков представи проектокабинета пред президента, предаде репортер на БГНЕС.

Ако правителството мине с някой трик – дали някой не дойде, дали някои ни подкрепят, то тогава правителството ще има много кратък живот – не че някой ще го събори, а защото ние ще излезем от него, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ-СДС описа трите основни задачи пред проектокабинета „Желязков“.

Първата и най-важна цел е приемането на бюджета. Втората е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, може да го придвижим, така както ви вкарахме в Европейския банков съюз,както ви вкарахме в чакалнята на еврозоната. След това спокойно може да отидем на избори, каза Бойко Борисов.

Той обърна специално внимание на ПП-ДБ и подчерта, че "министрите се сменят лесно":

Обръщам се към колегите от ПП-ДБ, както и към всички останали, които казват, че трябва да си пазят избирателите. Нека да помислят дали по тези няколко точки, ако искат да говорят и за програма - насреща сме, заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че като първа политическа сила след 9 юни постъпват отговорно и са отворени за диалог. 

Пред България има три пътя на развитие, добави от своя страна Росен Желязков.

Първият път е бавна нормализация на политическия живот. Вторият път е на политическа рецесия. Третият път е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите около България, че ние не можем да си позволим втория и третия път, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

По думите му предложените министри в проектокабинета са хора с политическа отговорност и опит, експерти.

Ние не говорим за 4-годишен мандат, а за конкретни политики. Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път, подчерта Желязков.

ГЕРБ-СДС предлага ясна законодателна програма с ясни срокове. Ще представим своите приоритети и в сряда, ако днес президентът издаде указа, ще влезем в НС, даде заявка Желязков на излизане от президентството.

Ако не постигнем и не положим старание за нашето политическо обединение за приоритетите, които са важни за хората, ние ще бъдем разколници. Приемам моята номинация с високо чувство за отговорност и ангажимент, заяви още Желязков. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон