Борел препоръча премахване на наказателните мерки срещу Косово

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел препоръчва на държавите членки да се застъпят за премахването на наказателните мерки срещу Косово.

"Като се вземат предвид стъпките, които Косово е предприело за изпълнение на изискванията на ЕС, върховният представител препоръчва на Съвета на ЕС да заеме позиция за отмяна на мерките срещу Косово, като в същото време зачита институционалните прерогативи", се казва в доклада за Прищина, предаде РСЕ.

В препоръката на ръководителя на европейската дипломация премахването на ограничителните мерки се счита за "политически сигнал", който трябва да допринесе за "балансирания контекст". Целта е да бъде постигнат напредък в процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС.

Във вторник, 18 юни, Борел представи на държавите членки стъпките на Прищина по изпълнение на задълженията.

ЕС наложи през юни миналата година санкционните мерки срещу Косово заради изострянето на ситуацията в северната част на страната.

Очаква се докладът за отмяната на мерките да бъде обсъден днес на заседанието на Комитета за политика и сигурност на ЕС на ниво посланици на страните членки. Властите в Косово очакват положително решение. Препоръката на Борел обаче не означава, че мерките ще бъдат отменени незабавно.

Според дипломатически източници премахването на ограничителните мерки срещу Косово може да бъде включено в дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, което ще се проведе на ниво министри на 24 юни. Тогава външната служба на ЕС (ЕСВД) може официално да уведоми Косово за премахването им. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон