Блинкен: САЩ и Саудитска Арабия са много близо до споразумение за военно сътрудничество

Държавният секретар на САЩ заяви, че САЩ и Саудитска Арабия са много близо до споразумения за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, сигурността и отбраната.

„САЩ и Саудитска Арабия са много близо до споразумения за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, сигурността и отбраната“. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той определи споразуменията като двустранен компонент на по-широкообхватна сделка за нормализиране на отношенията между Рияд и Израел, съобщи „Джерусалем пост“.

По време на изслушване в Камарата на представителите Блинкен заяви, че до финализирането на споразуменията „може да останат седмици“. Топ дипломатът предупреди, че за да може да се пристъпи към по-широкото нормализиране, трябва да настъпи спокойствие в Газа и да се формулира път за палестинска държавност.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е отхвърлял създаването на палестинска държава, което е основна причина визията на Вашингтон за „голяма сделка“ за Близкия изток да остане непостижима./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон