Блинкен пристигна в Израел, за да настоява за край на войната в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел. В рамките на визитата си топ дипломатът ще настоява за прекратяване на войната между Израел и Хамас.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел. В рамките на визитата си топ дипломатът ще настоява за прекратяване на войната между Израел и Хамас 
След спирка в Египет за среща с президента Абдел Фатах ал-Сиси, Блинкен пристигна в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху за прекратяване на войната в Ивицата Газа, предаде АФП. 
Това е осмото посещение на американския топ дипломат в региона, откакто започна войната между Израел и Хамас. 
На 8 юни израелската армия проведе спасителна мисия в Газа, като успя да освободи четирима заложници. В резултат на мисията обаче загинаха над 200 палестинци. 
Ден по-късно Нетаняху получи първия си сериозен политически удар в конфликта, след като Бени Ганц и още един министър от военния кабинет подадоха оставка.
Ганц, бивш началник на армията, разкритикува Нетаняху най-вече за това, че не е очертал план за следвоенно управление на Газа, и заяви, че министър-председателят "пречи" на "истинската победа".
Ганц предизвика Нетаняху да определи дата за избори - искане, което се споделя от голяма част от израелците. 
Очаква се Блинкен да се срещне и с Ганц по време на посещението си, съобщи високопоставен служител на Съединените щати. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон