Блинкен на официално посещение в Молдова

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен днес ще посети Молдова с планове да покаже стабилна подкрепа за западната ориентация на страната, предаде АФП.

Блинкен ще прекара един ден в страната в момент, когато Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна.
Посещението съвпада с хода на Грузия, друга бивша съветска република, която прие закон срещу "чуждестранно влияние".
Руските войски са разположени от десетилетия в отцепническия регион на Молдова Приднестровието, където по-рано тази година се засилиха спекулациите, че Москва ще направи опит за пълна анексия.
Блинкен ще обяви "силен пакет от подкрепа" за Молдова, каза Джим О'Брайън, помощник държавен секретар на САЩ за Европа.
Помощта ще се фокусира отчасти върху енергията. Доскоро Молдова внасяше почти целия си природен газ от Русия, но се стреми да диверсифицира доставките. Държавния секретар също ще обяви мерки за насърчаване на демокрацията и противодействие на дезинформацията преди изборите по-късно тази година, на които проевропейският президент Мая Санду се кандидатира за нов мандат.
О'Брайън описа постиженията на Санду като "успех", но каза, че тя е била "мишена на руска дезинформация и агресивни операции" от момента, в който пое поста.
„Очевидно хората в Молдова ще имат шанс да решат. Искаме те да решат в свободна и справедлива среда с възможно най-малко намеса или дезинформация“, подчерта О'Брайън.
Пътуването на Блинкен идва седмица след като Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, който също има за цел да помогне на страната да се защити от руски заплахи, включително в областта на киберсигурността. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон