Бившият ирански президент Ахмадинеджад отново се кандидатира за поста

Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад регистрира кандидатурата си за президентските избори този месец, предаде АФП.  

Президентските избори в ислямската република ще се проведат на 28 юни, след като предишният държавен глава Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер на 19 май. 
67-годишният Ахмадинеджад беше президент в продължение на два мандата подред от 2005 до 2013 г. Този период беше белязан от противопоставяне със Запада, особено по отношение на иранската ядрена програма и напрежението с Израел.  
Подобно на всички кандидати за президентския пост, кандидатурата му трябва да бъде одобрена от Съвета на пазителите - орган от 12 юристи, който проверява всички кандидати за държавни постове.
Ахмадинеджад беше дисквалифициран от участие в президентската надпревара през 2021 г. и 2017 г.
„Убеден съм, че всички проблеми на страната могат да бъдат решени чрез максимално използване на националния капацитет“, заяви бившият държавен глава.  
През 2005 г. Ахмадинеджад придоби световна известност, когато заяви, че Израел е обречен да бъде „изтрит от картата“, а също така заяви, че Холокостът е „мит“.
През 2009 г. избухнаха общонационални протести срещу оспорваното преизбиране на Ахмадинеджад, а отговорът на държавата доведе до десетки смъртни случаи и хиляди арести.
Регистрацията на кандидатите започна на 30  май и ще приключи на 3 юни. 
Други известни личности, сред които умереният бивш председател на парламента Али Лариджани и ултраконсервативният бивш преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили, също регистрираха своите кандидатури.
Съветът на пазителите ще обяви окончателния списък на кандидатите на 11 юни, след като приключи процедурите по проверка. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон