Бетонът става по-здрав с добавянето на утайка от кафе

В ново проучване изследователи откриват, че бетонът може да стане с близо 30% по-здрав, като частично замени пясъка с утайка от кафе, съобщава "Science Alert".

А защо не? Според някои оценки всяка година се произвеждат 15 милиона тона утайка от кафе, а по-голямата част от нея просто свършва на сметищата. Според изследователите това са много биоотпадъци, които могат да бъдат използвани по-ефективно.

"Вдъхновението за нашата работа беше да намерим иновативен начин за използване на големите количества отпадъци от кафе в строителни проекти, вместо да отиват на сметищата - да дадем на кафето "втори шанс за живот", казва в изявление водещият автор на изследването Раджеев Ройчанд, учен в областта на материалите в университета RMIT в Австралия.

За да се превърне материалът в подходяща добавка, са необходими някои фини настройки.

Необработена, утайката всъщност ще отслаби бетона, с който е смесена, затова изследователите я приготвят чрез процес, наречен пиролиза. Чрез нагряване на утайката при 349 или 500 °C в пещ, лишена от кислород, в продължение на два часа, слабата органична материя се отстранява, като остава рафинирано вещество, наречено биовъглен.

Двете температури на биовъглен са добавени към цимента в нарастващи пропорции, като заместват пясъка. Добавеният биовъглен е в размер на 20% от обичайно използваното количество пясък.

След това различните смеси са изсипани и втвърдени, а получените блокове са тествани за здравина при натиск чрез рентгенова дифракция и сканираща електронна микроскопия.

Изследователите смятат, че това откритие може да помогне за премахване на задължението при изграждането на инфраструктура да се използва пясък, което ще бъде от полза за усилията за опазване на околната среда в световен мащаб. Според проучване на ООН всяка година се добиват около 50 милиарда метрични тона пясък. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон