Берлин разреши на Киев да използва германски оръжия в Русия

Германия е разрешила на Украйна да използва германски оръжия срещу военни цели в Русия, за да се защити от атаките на Москва, особено в Харковска област.

"Украйна има право, гарантирано от международното право, да се защитава от тези нападения. За да направи това, тя може да използва и предоставените за тази цел оръжия", "включително и тези, които сме доставили", каза говорителят на канцлера Олаф Шолц Щефен Хебестрит.

По-рано днес на брифинг в Одеса германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Берлин ще обмисли именно тази възможност.

Германия, която е най-големият военен поддръжник на Киев след САЩ, е доставила на Украйна купища военно оборудване, включително тежка артилерия и ракетни установки.

Досега Берлин не желаеше да позволи на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по руски цели от страх да не ескалира конфликта.

Но тъй като украинските сили са подложени на все по-голям натиск, украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници за повече оръжия и за по-свободно разполагане на вече доставените.

Въпросът беше на дневен ред по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Германия по-рано през седмицата.

На Киев трябва да бъде позволено да "неутрализира" руските военни бази, използвани за изстрелване на ракети към Украйна, заяви Макрон на 28 май на пресконференция с Шолц.

Впоследствие на 30 май официални лица във Вашингтон посочиха, че президентът Джо Байдън е вдигнал ограниченията върху оръжията, доставяни от САЩ, за да позволи на Киев да поразява цели в Русия в защита на Харковска област.  | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон