Бербок: Украйна спешно трябва да засили противовъздушната си отбрана

В рамките на неочакваното си посещение в Киев, германският външен министър заяви, че Украйна трябва да засили противовъздушната си отбрана, за да се справи с руското настъпление.

„Украйна трябва спешно да засили противовъздушната си отбрана пред лицето на непрестанните руски атаки“. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, която пристигна на необявено посещение в Киев, предаде АФП.

„Ситуацията в Украйна отново се влоши драматично с масираните руски въздушни атаки срещу гражданската инфраструктура и бруталната руска офанзива в Харковска област“, каза Бербок. 
„За да се защити от дъжда от руски безпилотни самолети и ракети, Украйна спешно се нуждае от засилена противовъздушна отбрана. Нашата подкрепа се основава на дълбокото убеждение, че Украйна ще спечели тази война. Владимир Путин вярва, че Украйна и нейните съюзници в даден момент ще изчерпят силите си, каза тя, но ние имаме капацитета да устоим“, добави топ дипломатът.

Миналата седмица Зеленски предупреди, че руската сухопътна офанзива, започнала този месец в източната част на Харковска област, може да е само „първа вълна“ и че руските войски може да се насочат към град Харков - вторият по големина в Украйна.

Украинският президент неколкократно призова съюзниците на Украйна да предоставят поне още 7 системи за противовъздушна отбрана, включително поне две за защита на Хрковска област./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон