Беларус се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона за суспендиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

„Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г. се суспендира“, се казва в закона, който беше приет от горната камара на беларуския парламент в началото на май, предаде ТАСС.
През април държавният глава даде разрешение за внасяне в Камарата на представителите на законопроект за преустановяване на участието на страната в ДОВСЕ, който Минск подписа през 1992 г. Според властите в Беларус, страната досега е изпълнявала изцяло задълженията си.
ДОВСЕ е знаково споразумение за контрол на въоръженията след края на Студената война, подписано на 19 ноември 1990 г. в Париж между двата военни блока - НАТО и вече несъществуващия Варшавски договор.
С него се налагат ограничения за пет ключови категории конвенционално военно оборудване в Европа - танкове, бронирани превозни средства, артилерия, хеликоптери и бойни самолети - и се разпорежда унищожаването на излишното въоръжение. През 1999 г. в Истанбул, Турция, беше изготвен и одобрен актуализиран договор за ДОВСЕ, в който бяха взети предвид новите реалности като разпускането на Варшавския договор и разширяването на НАТО. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон