Байдън: Путин няма да се спре на Украйна

„Путин няма да се спре пред Украйна“, заяви Байдън заедно с френския президент Еманюел Макрон след разговори в Париж.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща подкрепата на Вашингтон за Киев в битката му срещу руската инвазия, като предупреди, че Владимир Путин „няма да се спре“ пред Украйна.

„Путин няма да се спре пред Украйна“, заяви Байдън заедно с френския президент Еманюел Макрон след разговори в Париж, предаде АФП.

„Цяла Европа ще бъде застрашена, няма да позволим това да се случи“, заяви Байдън пред журналисти по време на държавното си посещение във Франция.

"Съединените щати стоят твърдо на страната на Украйна. Ние няма, повтарям го отново, да се оттеглим", добави той.

Макрон каза на Байдън пред репортерите: „Благодаря Ви, г-н Президент, че сте президент на световна сила номер едно, но го правите с лоялността на партньор, който харесва и уважава европейците.“

Байдън и Макрон се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Париж, като обещаха подкрепа за украинската кауза.

81-годишният президент на САЩ е във Франция от сряда и тази седмица взе участие във възпоменателните церемонии по случай 80-годишнината от десанта в Деня Д, който променя хода на Втората световна война.

Байдън предупреди за необходимостта от запазване на американската демокрация и направи паралел между Втората световна война и руската инвазия в Украйна.

По-късно тази година Байдън ще се изправи срещу своя съперник от Републиканската партия и предшественик Доналд Тръмп на президентските избори, които според коментаторите ще подложат на сериозно изпитание американската демокрация. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон