България тества готовността си да реагира на авария в АЕЦ „Козлодуй“

На всеки пет години в България се провежда учение, което трябва да провери готовността на институциите в държавата да реагират на бедствени ситуации, предаде репортер на БГНЕС.

Заместник-министърът на вътрешните работи Тони Николов съобщи, че пълномащабното учение е започнало днес в 9.00 часа. „По заповед на министър-председателя е сформиран национален щаб, в който МВР има водеща роля. Този щаб се е събрал и дискутира въпросите и казусите, възникнали в хода на учението“, посочи той.

Главен комисар Александър Джартов обясни, че целта на учението е да се тества по какъв начин работи външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“, който е част от националния план за защита при бедствия.

„Съгласно сценария имаме пожар в открита разпределителна уредба вследствие на това са изпратени екипи на пожарната, които да загасят този пожар. Той възникнал вследствие на злонамерени действия на неизвестни лица. Полицията осъществява действия за тяхното неутрализиране. В резултат на техните действия е нарушено охлаждането на централата, поради което пожарната инсталира помпи, за да осигури охлаждането“, заяви той.

През утрешния ден учението ще завърши с изграждане на КПП, ще има изолиране на магазин, за да се покаже как се защитава от изпускането на радиоактивни отпадъци. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон