България представи индустриалните си зони пред Китай

През 2023 г. стокообменът между Китай и България възлиза на 3.98 милиарда долара.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и представители на Министерство на търговията на Китай обсъдиха задълбочаване на икономическите и търговските отношения между двете държави.

Начело на китайската делегация беше генералният директор на Департамент по европейски въпроси в Министерство на търговията Ю Юантан, а в срещата, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията, участваха и представители на посолството на Китайската република у нас.

„Между нашите две държави има традиционни отношения и много възможности за сътрудничество. Тук сме, за да видим как можем да надградим нашите отношения“, каза Ю Юантан по време на срещата.

Зам.-министър Павлов представи пред китайската делегация българските индустриални зони, в които китайските компании могат да инвестират. Той очерта възможностите за инвестиции в индустриални терени с изградена модерна инфраструктура за позициониране на китайски производствени мощности в България.

„Китайските компании могат да разчитат на подкрепата на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, която е 100% държавно дружество с едноличен собственик на капитала – Министерство на икономиката и индустрията“, каза още зам.-министър Палов.

По време на разговорите бяха очертани основните сектори на икономическо сътрудничество между Китай и България. През 2023 г. стокообменът между страните възлиза на 3.98 милиарда долара. Българският износ отбелязва ръст с 32.9% и през миналата година възлиза на 1.1 милиарда долара. Вносът от Китай бележи спад с 14.4% и е на стойност 2.88 милиарда долара.

Стремежът на страната ни е да разширим износа си със селскостопански и хранителни стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода, каза зам.-министър Павлов. Представителите на китайската делегация акцентираха на възможностите китайски компании да се включат в изграждането на инфраструктурни обекти у нас.

На срещата бе подчертано, че страната ни приветства китайските компании, които искат да инвестират в сектори с висока добавена стойност като високотехнологични промишлени производства и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, машиностроене, автомобилостроене и производство на авточасти, електроника и електротехника, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, туризъм.

Бе обсъдено още следващата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество да се проведе в София през 2025 година. И двете страни са съгласни успоредно със събитието да бъде организиран и двустранен бизнес форум. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон