"Baldur's Gate 3" смаза конкуренцията на наградите „БАФТА“ за видеоигри

Ролевата игра "Baldur's Gate 3", базирана на света на Dungeons and Dragons, смаза конкуренцията, като спечели множество награди на годишната церемония „БАФТА“ в Лондон, предаде АФП.

Разположена във фантастично царство, населено с магьосници, елфи, варвари и други герои, играта, създадена от белгийското студио Larian Studios, спечели наградата за игра на годината.

Тя спечели и наградата "Изборът на играчите", гласувана от публиката, както и наградите „БАФТА“ за музика, разказ и изпълнители, с което общият брой на наградите, спечелени на церемонията в центъра на Лондон, стана 5.

Композиторът на Baldur's Gate 3, българинът Борислав Славов, трудно сдържа сълзите си, когато получи наградата за най-добра музика, и благодари на „БАФТА“ за "този специален момент в живота ми".

"Вярвам, че ако не оставиш частица от сърцето си в музиката, никой не може да ѝ се наслади... Искам да благодаря на всеки един от вас в тази зала", каза той.

Средновековно-фантастичната игра, част от сага от популярни игри, датираща от края на 90-те години на миналия век, вече спечели голямата награда на Game Awards 2023 в Лос Анджелис през декември.

От излизането си през август досега тя се радва на небивал търговски успех, като според студиото е продала над 10 милиона копия на PC, Playstation 5 и Xbox Series.

The Legend of Zelda: Tears Of The Kingdom, която спечели наградата за техническо постижение, беше сред другите победители на наградите „БАФТА“, които се връчват за 20-та година.

Най-новата част от приключенията на елфическия воин Линк се радва на изключителен успех след излизането си през 2023 г. на Switch - конзолата на японския гигант за видеоигри Nintendo.

С повече от 10 милиона продадени копия за три дни "Tears Of The Kingdom" се превърна в най-бързо продаваната игра на Nintendo за всички времена: над 20 милиона копия до 2023 г., според Nintendo.

Франчайзът на игрите "Зелда" включва повече от дузина заглавия - много от тях се нареждат сред най-добрите видеоигри на всички времена - и е продаден в над 150 милиона копия.

Най-новата част е продължение на "Breath of the Wild" от 2017 г., обявена за едно от най-добрите заглавия за Switch.

Междувременно "Super Mario Bros Wonder", друга игра за Switch от франчайза на Nintendo, спечели наградата БАФТА за семейна игра и наградата за мултиплейър.

Играта за PS5 "Alan Wake 2" спечели две награди БАФТА, а актьорът Наджи Джетър беше отличен за превъплъщението си в главната роля на Майлс Моралес в "Marvel's Spider-Man 2". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон