Бъдещи модни дизайнери с авангардни тоалети на дипломното ревю на НХА

Младите дизайнери умело са експериментирали с кройки, платове и цветове.

Студентите от първи, втори, трети и четвърти курс, обучаващи се в специалност „Моден дизайн" в Националната художествена академия (НХА) и във филиала ѝ в Бургас, представиха авангардни тоалети на дипломното модно ревю на Випуск 2024 на тема „Трансформация". На модния подиум за грандиозното шоу на младите дизайнери дефилираха десетки модели, облечени в оригинални облекла, направени от различни материи и най-важното – разказващи определени истории, предаде репортер на БГНЕС.

Екип на БГНЕС успя да се докосне до трескавата подготовка преди началото на събитието и еуфорията сред младите дизайнери и модели зад кулисите на модния подиум.

Вдъхновена от българските шевици

Първокурсничката Габриела Христова, която се обучава в специалност „Моден дизайн" в НХА, разказа пред БГНЕС, че се занимава с моден дизайн още от VIII клас. „Кандидатствах след VII клас и ме приеха в Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука" „Моден дизайн". Реално аз си избрах от много малка, че ще се занимавам и с изкуство, и по-конкретно с моден дизайн", каза тя.

Младата дизайнерка сподели, че още от много малка обича да прави модни илюстрации и винаги ѝ е бил много интересен самият процес по създаването на един модел. „Така се стекоха нещата, че вече го уча и като висше образование", допълни тя.

Всичко в модата вдъхновява Габриела Христова. „Буквално можеш от всичко да се вдъхновиш, да черпиш вдъхновение, стига да потърсиш нужната информация", заяви студентката по „Моден дизайн".

Задачата на първокурсниците е да представят завършен тоалет на модното ревю, базиран на българския традиционен костюм, като Габриела Христова акцентира върху българските ни шевици. „Искам да покажа, че една шевица не може само да бъде избродирана, а може и да бъде нещо, трансформирано в много по-голямо и много по-обемно нещо", обясни тя.

Авангардният тоалет, направен от първокурсничката, включва две рокли. Основната рокля е къса, направена е от искрящо бял лен, с набор на врата и обемни ръкави, като наподобява традиционната в миналото българска риза, която са носили жените под носията. Горната рокля, в която младата дизайнерка е трансформирала шевиците, използвайки жълто и златно, е дълга и е направена от прозрачен винил, придържан на раменете от бели панделки. В допълнение към цялостната визия, Габриела Христова бе избрала и златни обувки за модела, който представи тоалета ѝ на ревюто.

Дизайнерката се обърна към всички млади хора, които искат да се занимават с моден дизайн или да бъдат модели, с думите да не спират да мечтаят, да се занимават с това, което искат, въпреки критиките, които ще получат, въпреки, че в нашата държава да се занимаваш с такъв вид изкуство не се приема толкова добре, но никога да не се отказват.

Съвременна самодива

Първокурсникът Камен Колев разказа пред БГНЕС каква история се крие зад идеята за ефектната рокля, която представя на модното ревю на НХА. „Аз изходих главно от самодивите, като самодивите в нашия фолклор са били разглеждани като жени, които не са се поддавали на това, което е трябвало да правят, и са били изгонвани от селата им заради това. Например, не са искали да се оженят или не са искали да имат деца", обясни той.

Младият дизайнер се вдъхновява от самодивата и иска да я разгледа като фигура, към която може да имаш симпатия, тъй като се замисля над думите: „А, ако е изгонена, но реално е искала да се ожени, но жената просто не е намерила подходящия човек за себе си?"

Камен Колев показва самодивата като булка. Оттам идва и идеята за воала, който уж е традиционен, но и не съвсем. Воалът е направен от прозрачен бял плат, отпред къс, а отзад дълъг няколко метра. „Идеята е, че самодивата го е направила сама на себе си", обърна внимание той, като уточни, че е използвал тел и банел, които да държат воала.

За създаването на нетрадиционната булчинска рокля студентът използва блестящи бели платове. „На светлината сега не си личи, но исках, ако ще е изцяло бяло, да има някакъв вид блясък, нещо интересно за гледане. Реално се спряхме на два вида по-прозрачен плат, който да даде някакъв вид разнообразие, защото е изцяло бяла роклята общо взето", обясни той.

Булчинската рокля, направена от Камен Колев, е с презрамка около врата и е по тялото, като надолу кройката е асиметрична. Той също включва шевицата като основен елемент, като там залага на черния цвят. От дясната страна на роклята има дупка с мрежеста материя и черната българска шевица. Подобен елемент има и от лявата страна в долната част на роклята. Чрез инспирираните в роклята шевици младият дизайнер иска да покаже, че самодивите все пак следват и правила. „Дупките, по които са зашити пък, идват от идеята, че те са в гората, сигурно роклята се е скъсала и начина, по който я оправят, е да вкарат нещо българско в нея", отбеляза дизайнерът, който се опитва чрез тоалета да разкажете една много по-дълбока история и да покажете, че тези жени са били бунтарки.

Дори самите бижута, които използва за цялостната визия на самодивата, идват от определени билки. „Исках да предам, че те все още следват правила, като още берат определени билки, които са например за любов, за късмет", обясни Камен Колев.

На въпроса кое в модата го вдъхновява да твори, той отговори: „Мисля, че е това да се разкажат истории, да се показват идеи, да се комуникират идеи. Мисля, че има много голямо пространство да се покажат различни нови идеи и се подтиква това главно. Това ме привлича към модата."

Камен Колев призова всички бъдещи модни дизайнери да си гледат идеята, да са много фокусирани от това как искат да изглежда, но също така и да слушат професорите. „В крайна сметка те знаят най-добре и трябва да ги слушаме, особено първи курс. Те много често ми даваха идеи как да стои, как ще се получи по-добре и дори аз да не си го представям, трябва да им се доверя, защото накрая стои както трябва, както беше на рисунката", каза още той.

Мира Георгиева е моделът, който облече роклята на Камен Колев на модния подиум. „По принцип за първи път се занимавам с подобно нещо и в момента съм супер изплашена, но и много, много щастлива, че имам тази възможност да пробвам такива красиви рокли. Като чух историята за тази рокля наистина малко по-спокойна станах, тъй като виждам, че има много красив замисъл зад това и бих искала да пресъздам тази картина, която той така красиво нарисува. Надявам се успешно да предам посланието му", каза тя пред БГНЕС.

По време на кастинга за подбор на модели за модното ревю, младият дизайнер отива при Мира и директно ѝ казва, че иска тя да пробва роклята му. „Още когато я пробвах бях супер впечатлена от красотата и таланта, особено за първокурсник. Наистина, както казах, много съм щастлива, че съм в тази рокля и се чувствам доста добре", подчерта моделът.

Младите дизайнери умело са експериментирали с кройки, платове и цветове. Много от тоалетите, които бяха представени по време на ревюто, могат да си съперничат с тези на световноизвестни модни дизайнери и са достойни за подиуми като тези в Милано, Ню Йорк и Париж. На грандиозното модно ревю в галерия „Академия" на НХА присъстваха множество хора, сред които преподаватели, родители, студенти и представители на модния бранш. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон