Атанас Зафиров поема БСП до конгреса за избор на нов лидер наесен

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата, предаде репортер на БГНЕС.

Това реши Националният съвет на партията на заседание днес. Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалните резултати" на партията на изборите миналата неделя. Късно снощи тя подаде оставка и на цялото Изпълнително бюро на партията.

Атанас Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика. 104 от членовете на Националния съвет одобриха кандидатурата му, 3-ма се въздържаха, нямаше против.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това.

По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Не разбирам драматизма, чисто уставно трябва да потвърдим оставката на Нинова. Тепърва трябва да се насрочи целият цикъл от отчетни избори и избори на нов лидер". Това каза на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП Александър Симов. "Оставката на Нинова е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Нинова ще се кандидатира - това зависи от нейното решение", допълни още Симов.

"В дневния ред е записано, че трябва един от заместниците да се избере и да организира отчетния избор, включително и прекия избор. Каквото реши Националният съвет, това ще предложим на операционния съвет, там ще вземат решение", каза депутатът от БСП Георги Гьоков. "Няма да подкрепя кандидатурата на Георги Свиленски за председател на ПГ на БСП в Народното събрание", категоричен бе Гьоков.

"Днес е един топъл ден, топъл ще бъде очевидно и в централата на БСП. Очаквам днес да се изпълни дневният ред на пленума - да насрочим пълен цикъл от отчетни избори, да изберем временно изпълняващ длъжността и да се занимаем с любимите на БСП организационни въпроси. Ще видим ръководството от оставащи заместник-председатели какви организационни въпроси са ни подготвили", заяви на влизане на заседанието на НС на БСП Калоян Паргов. "Предполагам, че ще има и избор на председател на ПГ, и избор на зам.-председател на парламента. Това също са политически въпроси. Орган на националния съвет трябва да ги решава, не помня кога за последен път сме решавали предишните парламенти. Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години", каза още Паргов.

"По инициативата на Младежкото обединение в БСП Корнелия Нинова си подаде оставката. На второ място, не е свикано национално заседание на БСП. На това заседание очакваме да има конструктивен разговор и диалог за бъдещето, на него да бъде избран временно изпълняващ председател, един от заместниците на Корнелия Нинова както е по устав. Според нас този заместник-председател независимо кой е той трябва да обединява партията, да работи да върви в правилната посока, за едно колективно начало, в което всеки един социалист да бъде чут", коментира председателят на МО на БСП Габриел Вълков. По думите му "п0артията не можеше повече да продължава по стария начин. Надявам се сега да отворим една нова страница за цялата партия, затова сме напечатали "Манифест - пътеводител на социалистическата идея".

Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП, заяви Иван Таков. И подчерта, че БСП не трябва да забравя какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до "едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние". „Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време“, каза той. Според него ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне.

Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. „След като е подала оставка още във вторник. Тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално.“, подчерта той.

На въпрос на БГНЕС дали би се кандидатирал за председател на БСП, Таков отсече: „Това в момента не ми е тема“.

Корнелия Нинова не присъства на заседанието на НС, тъй като бе на поклонение пред паметта на героите в местността “Рупата” над село Литаково, Община Ботевград. 

Поемаме курс на обединение и помирение в БСП, закани се Зафиров в първите си думи след заседанието на Националния съвет. 

Разбихме две основни лъжи за някакъв преврат. Организатори на днешния съвет са легитимното ръководство на БСП. С днешното заседание се върна колективното начало в партията, 127 от членовете на Националния съвет присъстват на заседанието /от общо 140, бел. ред./, не е имало реваншизъм.

Стартирахме пълен цикъл на отчетни избори. Конгрес ще има в края ноември.

Това каза вече временно изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров. 

"По време на заседанието беше направено предложение за избор на председател на ПГ в лицето на Борислав Гуцанов, Вигенин ще води социалистите в ЕП, Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на НС. Поемаме курс на обединение и помирение в БСП. Каним всички от лявото пространство на 27 юли на Бузлуджа - нека да бъдем единни", каза още Зафиров.

Разобличихме тезата, че ще отворим крепостта отвътре, както някои хора твърдяха. Националният съвет на БСП потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, допълни Зафиров. Промяната в БСП е необратима и резултатите скоро ще станат явни, допълни още временният председател.

Националният съвет взе решение да призове Калоян Методиев да се оттегли като депутат. Ако той не направи това, то днес взехме решение той да не бъде част от групата на ПГ на БСП в НС, каза организационният секретар на партията Борислав Гуцанов. И утвърди мнението на колегите си, че "пътят на БСП е към отваряне - имаме нужда от силна лява партия в лицето на БСП", допълни Гуцанов. "Нинова има два пълни мандата и по устав е ясно дали може да се кандидатира или не.

Лявото трябва да се обедини, това е ключът към успеха. Към всеки един подаваме ръка за обединение", допълни Гуцанов.

Според членове на НС на БСП Нинова вече няма право да се кандидатира отново за лидер, тъй като самата тя въведе ограничение на мандатите начело на БСП. В момента тя е в оставка, която трябва да бъде приета на конгреса през ноември. Дотогава ще е изтекъл вторият й мандат начело на партията. Щом е изтекъл, а не предсрочно прекратен, тя няма право да се кандидатира, защото според въведените от нея промени в Устава на партията се разрешават само два мандата начело на столетницата. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон