Асен Личев: Без план за водите сме уязвими, закъснението трябва да се навакса

Спогодбата с Гърция за предоставяне на 186 млн. куб. м. вода годишно от водите на Арда изтече на 9 юни и няма да се поднови, за каквото подновяване лобираше гръцката страна през последните месеци.

Добра новина е, че спогодбата с Гърция за предоставяне на 186 куб. м. вода от водите на река Арда, не се поднови, заяви пред БГНЕС бившият министър на околната среда и водите Асен Личев.

„България си изкупи вината като загубила Втората световна война и тази спогодба бе компенсационна, защото Гърция е победител, а България е победена държава. Спогодбата нямаше и основания да бъде продължена“, подчерта Личев и припомни, Гърция и България са членки на ЕС и страни по конвенцията за опазване на водните течения и езера.

„В Европейския съюз основният закон и принцип е спазването на Директивата за водите, тя не изисква никакви допълнителни двустранни споразумения за осигуряване на вода, а изисква единствено съгласуване на плановете за управление на речни басейни между две съседни страни – за нас такава се явява Гърция с реките Арда, Струма, Мездра и Марица, както и Турция, макар и да не е членка на ЕС, с реките Марица и Тунджа“, обясни бившият министър на околната среда и водите.

Личев е категоричен: „България като добросъседска страна се стреми да спазва същите принципи и няма как да спрем водите на Мездра, Струма, Арда, Тунджа и Марица и да ги задържим на българска територия, водата ще си изтича към съседните страни, но не чрез задължения и ние да се чувстваме виновни“.

Той припомни значението на река Арда като една от най-обилните и попита: „Защо не се построи Каскада Горна Арда, а да се чудим дали да сключим неизгодни спогодби за България“.

България е единствената страна от ЕС, която няма обновен План за управление на водите 2022-2027. В момента тече обществено обсъждане и се очаква след месец септември месец страната ни да има готов такъв план и общините вече да разполагат с предвидимост относно рисковите зони от наводнения.

„Кръв ми капе на сърцето, защото България вече трета година няма план за плановия период 2022-2027г. за управление на водите и то сме единствената страна в ЕС. Голямо закъснение е това, защото без такъв план ние сме уязвими за Гърция като членка на ЕС и на Турция като член на НАТО“, заяви Асен Личев.

Той все пак отчете факта, че в момента тече общественото обсъждане на Плана за управление на водите и веднага след като той е готов, общините ще могат да направят аварийните си планове за бедствия при наводнения.

„Те ще имат яснота къде са заливаемите зони и ще могат да се подготвят веднага щом планът е готов“, заключи бившият министър на околната среда и водите. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон