Алиев: Мирът зависи от арменския отказ от териториални претенции към Азербайджан

„Отказът на Армения от териториални претенции към Азербайджан ще ни позволи да постигнем напредък в мирния дневен ред между двете страни“.

Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде Анадолската агенция.

Блинкен е оценил високо постигнатите резултати по отношение на напредъка на мирните преговори между Ереван и Баку.

„САЩ са решени да продължат да подкрепят процеса на нормализиране на отношенията между двете страни, които трябва да подпишат мирно споразумение възможно най-скоро“, подчерта американският топ дипломат.

Той отбеляза значението, което Вашингтон отдава на двустранните отношения с Азербайджан, и подчерта конструктивното сътрудничество между двете страни за постигане на съвместни цели в областта на изменението на климата и енергетиката.

На свой ред Алиев отбеляза, че в региона е осигурен мир, а инициатор на принципите и текста на мирното споразумение е азербайджанската страна. Държавният глава подчерта, че продължават усилията за постигане на напредък в процеса на нормализация и мирния дневен ред на двустранна основа.

Алиев отбеляза значението на прекратяването на териториалните претенции на Армения към Азербайджан в съответствие с конституцията, законите и вътрешноправните актове от гледна точка на напредъка на мирния дневен ред.

„Отдавна е настъпил моментът за официално прекратяване на дейността на нефункциониращата Минска група на ОССЕ и на всички свързани с нея институции, за да се затвори напълно страницата на конфликта, който е реликва от миналото“, каза азербайджанският държавен глава.

Той подчерта, че Баку отдава голямо значение на отношенията със САЩ и се обявява за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения и издигането им на ново качествено ниво. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон