Александър Попов: Всички участници във финала между Левски и ЦСКА трябва да са на висота

Всички участници във финала между Левски и ЦСКА трябва да са на висота. Това заяви старши треньорът и президент на волейболния ЦСКА Александър Попов на пресконференцията преди финалната серия срещу „сините“, предаде репортер на БГНЕС. Двата столични гранда се изправят един срещу друг за първи път в спор за трофея в Супер Волей след 14-годишно прекъсване.

„За всички отразяващи и занимаващи се с волейбол тази година е малко изненадващ финалът, с оглед финансирането на клубовете, очакванията на феновете и общественост. Не само тези 14 години делят от финала с Левски, ами се надявам – всички казват, че има по-различен заряд. Независимо кой е шампион накрая, този финал да бъде запомнен. С качеството и заряда, спортната общественост смея да твърдя, че е зажадняла за подобно зрелище. Зарядът от такъв мач повдига нивото, помни се и е училище за млади състезатели“, започна Попов и каза, че всички участници във финала трябва да са на висотата на сблъсъка, включително публика, играчи, съдии и треньори:

„В отборите на Левски и ЦСКА няма млади и стари. Философията на нашите два клуба е да стават шампиони, ако могат да създават състезатели за националния отбор – прекрасно. Това беше ситуацията в българския волейбол 30-40 години. Задържа се след това тази тенденция. Ако можем отборите да даваме максимума си с възможно най-малко средства, ще е страхотно за клубовете ни и за националния отбор. Задължително е ако имаш претенции за титла, да се заявиш в такива мачове. Ако можем да даваме път на младите. В момента двата отбора са на финал, което е хубаво за спортната общественост, за тази, която не се интересува толкова от волейбол. Убеден съм, че ще има нарастващ интерес от хора, които не са запознати с двата тима. Най-важното е да бъдем на висотата на финала – публика, съдии, треньори и състезатели. Получих запитвания дали можем да приемем Левски в зала „Арена София“, но това няма да е възможно, така че ще бъдем в „Христо Ботев“. Сигурни сме, че ще има провокации от феновете, трябва да сме готови за това“.

Наставникът на „червените“ добави, че ЦСКА ще мисли за селекция след края на сезона. „Без Хебър, който беше събрал кой ли не, нямаше да стигнем до финал. Но ние не бяхме фаворити и срещу Дея. В крайна сметка, живеем в днешно време – липсата на Хебър, здравословното състояние на Дея, нищо от това няма значение, след няколко дни ще играем финал с Левски. Аз не мога да се похваля с подобно нещо - на Нова Година бяхме изненадани с промяна на финансирането, ще изчакаме края на сезона и къде сме свършили, тогава ще правим селекция“.

Колегата му от другата страна на мрежата Николай Желязков сподели, че очаква интересни мачове и е концентриран изцяло върху своя отбор. „Очакват ни интересни мачове. Що се отнася до подготовката, готвим се нормално, тренираме, в отбора на Левски всичко е нормално. Концентрирани сме изцяло върху нашата работа“, заяви той и продължи:

„Първо, отборът на ЦСКА е по-опитният отбор. Ние имаме трима опитни състезатели в отбора, другите са млади. Що се отнася за елемент, който би наклонил везните – грешно е да се каже един, във волейбола трябва да си добър на всички елементи. Х елементът ще е нещото, което ще реши изхода от двубоите. Смятам, че психиката общо взето е много често използвана от треньори и медии – психиката е следствие на тренировъчен процес, умение, много неща. Факт е, че един млад състезател трябва да мине през много неща, за да бъде готов психически за един финал. В спорта винаги има високо напрежение, който не го издържа, трябва да си търси нова работа. Но и трябва търпение, когато не играят добре, за да могат да израснат. Тази година играхме два финала, на моменти показахме устойчивост, смятам, че отборът е в добра позиция за финала“.

Относно очакванията преди сезона, той каза: „Първо, аз вярвах, че можем да стигнем до тук. В началото на сезона Левски победи Хебър с най-добрите им играчи“, припомни специалистът начело на „сините“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон