Акад. Ревалски: "Рибният буквар" е революционно издание за световната наука

Изложба 200 години от издаването на „Рибния буквар" ще радва столичани в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов".

„Изложбата е част от поредицата инициативи, които са посветени на 155 годишнина от създаването на Българската академия на науките". Това заяви директорът на Централната библиотека на БАН Силвия Найденова, предаде репортер на БГНЕС.

„В тази изложба показваме първото издание на "Рибния буквар", което е издадено през 1824 г., и е притежание на нашата библиотека", поясни Найденова, и добави, че всички книги, които са изложени в постерите на изложбата, са притежание на библиотеката към БАН и са част от сбирката „Възрожденски книги", които са дигитализирани и могат да бъдат видени на сайта на библиотеката.

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски обясни, че "Рибният буквар" е революционно за времето си издание не само за българите, но и за световната педагогическа наука и мисъл. „То съдържа нови методи на преподаване, които са напълно съвременни за онова време и са на световно ниво не само в нашия регион", коментира акад. Ревалски.  
Експозицията, подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките представя първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието „Рибен буквар“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в библиотеката.

На четиринадесет табла са разгледани Предисловието и отделните раздели на Буквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител.

Представително място е отделено и на останалите четири издания отпреди Освобождението, любезно предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и архивни документи от Научния архив на БАН.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на „Рибния буквар“.

Изложбата е част от инициативите, съпътстващи отбелязването на 155-та годишнина от създаването на БАН и може да бъде разгледана до 28 май 2024. /БГНЕС
 

Последвайте ни и в google news бутон