Африм Гаши: Част от македонците са резервирани към Френското предложение, чакаме изборите в България и ЕС

Въпросът за конституционните промени трябва да бъде решен, но не за сметка на културната и езикова идентичност на македонците. Ще обсъдим програмата за управление на ВМРО-ДПМНЕ след изборите в България и Европейския съюз.

Това заяви председателят на македонския парламент Африм Гаши, предаде БГНЕС.

“След като се заговори за френското предложение, имаше протести, особено сред македонците като етническа общност в страната. Част от гласовете, които отидоха за ВМРО-ДПМНЕ, бяха точно заради резервираната позиция за конституционните промени”, каза Гаши в интервю за “Телма”.

Той посочи, че албанската коалиция ВЛЕН и ВМРО-ДПМНЕ, които ще съставят новото правителство в РСМ, очакват изборите у нас и в Европейския съюз.

“Сега сме в друга фаза. За щастие, най-много от гражданите и политическите партии подкрепят интеграцията на страната в ЕС и това да стане възможно най-скоро. Трябва да обсъдим какво е заложила ВМРО-ДПМНЕ в програмата си. След изборите в България, след изборите в ЕП, защото Френското предложение дойде от Брюксел. Трябва да имаме всички елементи в мозайката, за да можем да решим този наболял въпрос”, заяви Гаши и добави:

“Трябва да решим този въпрос възможно най-скоро, но не за сметка или унищожаване на културната и езикова идентичност на македонците и не можем да нарушаваме междуетническите отношения. Разговарям по въпроса и с международните фактори. Необходимо е да работим за по-голямо сближаване между общностите в държавата, особено на първите две по размер – македонска и албанска. Ако имаме разбиране за нашата културна и езикова идентичност, това само по себе си ще даде енергия на процеса на по-бърза интеграция на страната в Европейския съюз.”

На въпрос защо се е заклел в парламента първо на албански, а след това на македонски език, той отговори: “Това е технически въпрос и не бих искал да се намесвам в ежедневната политика с такива дребни неща. Използването на албанския език в парламента е регламентиран още през 2008-2009 г.”

“Този ден беше празник на демокрацията в Северна Македония, събранието беше конституирано. Това е ежедневна политика и партиите я използват за някакъв евтин пиар. Не бих искал да падам до това ниво и да коментирам подобни реакции. Нямам проблем с македонския език, от първите години го уча и говоря едновременно с албанския. Нямам неприязън към македонците. Учредителното заседание беше подготвено от администрацията в Собранието, които са професионалисти и беше техническо, можеше първо да бъде на македонски, важното е да се чете на македонски”, обясни Африм Гаши.

Запитан дали се застъпва за т.нар. "общност на албанските общини в Македония", той отговори, че това е позицията на неговата партия "Алтернатива" и че идеята е сътрудничество в сегменти, които засягат жителите на тези общини.

“Няма такава конотация с националистически признак на федерализация, каквато някои искаха да представят. Никога не сме се обявявали за федерализация, защото този модел не е съвместим с тази страна и затова не съм застъпвал темата политически”, каза още новият председател на македонското Народно събрание. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон