66 души убити в „безопасните“ зони на Газа

Палестинци напускат районите на Рафах на фона на подновените израелски удари в южната част на Ивицата Газа.

Най-малко 66 души, сред които и деца, са били убити в „безопасни“ зони в Газа за четири дни, се казва в изявление на организацията "Спасете децата".

Организацията призова за спешни действия за защита на цивилното население от продължаващите израелски удари, съобщи Си Ен Ен.

"Нападенията се случват по-малко от седмица, след като Международният съд (МС) нареди на Израел "незабавно" да спре военната си офанзива в Рафах, за да защити живота на хората и да пропусне основните доставки на помощи. Вместо това бруталното насилие в Рафах ескалира. Най-малко 66 души бяха убити, а стотици други бяха ранени, включително деца", се допълва в изявлението.

Директорът на организацията „Спасете децата“ в окупираните палестински територии Ксавие Жубер заяви, че правните задължения, създадени от решението на Международния съд, са "категорично пренебрегнати".

"Какви още доказателства са необходими на лидерите, за да покажат, че в Газа няма абсолютно никъде безопасно място за децата и семействата? Те постоянно, постоянно бягат за живота си, от една опасна зона в друга. И те не бягат случайно - те отиват в районите, към които Израел ги е насочил да отидат "заради собствената им безопасност". След това биват атакувани", подчерта Жубер.

Цивилните граждани в Газа страдат от "бавните, мъчителни последици от глада" в допълнение към продължаващите бомбардировки.

"Психическото и физическото здраве на децата е изтласкано извън границите на пределното, тъй като те понасят невъобразими психически вреди от насилието, сериозни физически наранявания, включително загуба на части от тялото, и загуба на семействата, домовете и училищата си", добави той.

Групата твърди, че децата в Газа понасят основната тежест на насилието.

Хуманитарната помощ, влизаща в Газа, се забави още повече тази седмица, след като на 28 май построеният от САЩ кей за хуманитарна помощ се разпадна в силното море. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон