33-ма души загинаха вследствие на топлинен удар в Индия

33-ма индийци загина, вследствие на топлинен удар. Трагедията се случи на 1 юни - последния ден от парламентарните избори в Индия, които вероятно ще бъдат спечелени от партията на настоящия премиер Моди.

Метеорологичният департамент на Индия (МДИ) съобщи, че температурите в Джанси в Утар Прадеш са достигнали 46,9 °C, предаде АФП.
Навдип Ринва, главен отговорник за изборите в северния щат Утар Прадеш, заяви, че 33-ма души от персонала на избирателните секции са починали поради горещината.
„На семействата на загиналите ще бъде предоставено парично обезщетение в размер на 18 000 долара“, заяви Ринва.
Експертите твърдят, че когато човек е дехидратиран, екстремното излагане на топлина сгъстява кръвта му и води до спиране на работата на органите.
Ринва съобщи за отделен инцидент, при който мъж, който се е наредил на опашка за гласуване в град Балия, е загубил съзнание, докато е чакал на опашката.
Индия не е чужда на горещите летни температури.
Но години наред научни изследвания показват, че изменението на климата води до това, че горещите вълни стават все по-дълги, по-чести и по-интензивни.
Настоящият министър-председател Нарендра Моди изглежда ще спечели трета поредна победа на изборите, след като гласуването приключи на 1 юни.
Екзитполовете показаха, че той е на път да триумфира, а самият Моди беше сигурен, че е победил. 
Резултатите ще бъдат официално обявени на 4 юни. |БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон