250 ТИР-а на денонощие може да поеме фериботната линия между Русе и Гюргево

Фериботът между Русе и Гюргево ще доведе до сериозно облекчаване на товарния трафик през Дунав мост.

Ако от румънска страна ускорят процедурите за въвеждане в експлоатация на граничния пункт, фериботът между Русе и Гюргево може да тръгне още през този месец. Това заяви областният управител Драгомир Драганов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

По думите му, ако това се случи, тежкотоварният трафик по Дунав мост може да намалее с около 15 - 20%, тъй като се очаква чрез ферибота да преминават по 250 ТИР-а в денонощие в едната посока.

Към момента от румънска страна има изградена инфраструктура, но в ход са различни процедури, свързани с нея. Освен това трябва да бъде осигурен персонал от гранична полиция и митницата за обслужване на пункта. В Русе пунктът може да заработи много бързо в рамките на една седмица, категоричен е областният управител.

Според Драгомир Драганов по-бързото пускане в експлоатация на ферибота между Русе и Гюргево ще доведе до сериозно облекчаване на товарния трафик през Дунав мост, като ефектът ще се усети както от българска, така и от румънска страна. Още повече, че предстои през следващата седмица да започнат дейностите по дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост.

Предвижда се таксите за ферибота да бъдат около 82 евро за камион, което е почти 2,5 пъти по-скъпо от преминаването през Дунав мост. "Предвид обаче загубите на превозвачите докато ТИР-овете чакат, за да минат през Дунав мост, си струва да се използва фериботът", смята Драгомир Драганов.

Предвижда се времетраенето за преминаване в една посока да не надвишава час и половина, като в този период влиза натоварването на борда, преминаването през реката и разтоварването от другата страна. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон