1.8 млн. души във Великобритания имат студентски дълг от над 50,000 паунда

Почти 1,8 милиона души имат студентски дългове в Обединеното кралство на стойност поне 50 000 паунда, показват данни на Би Би Си.

Повече от 61 000 души имат салда от над 100 000 паунда, сочат още данните на Компанията за студентски заеми (Student Loans Company - SLC), а други 50 души дължат по над 200 000 паунда.

Статистическите данни бяха публикувани след искане за информацията за броя на притежателите на заеми с дългове над средния размер.

SLC заяви, че средният баланс на притежателите на кредити в Англия, когато започнат да правят погасителни вноски, е по-малко от 45 000 паунда. Нови правителствени данни показват, че тази сума вече е нараснала на 48 470.

Салдата могат да бъдат значително по-високи за студенти, които изучават няколко или продължителни курса, като сумата често нараства бързо с лихвите.

Според правителствените данни, през 2023/24 г. около 2,8 милиона души в Англия са направили погасителна вноска по студентски заем. Това означава, че само малка част от тези, които погасяват остатъците си, имат дълг от над 100 000 паунда - но мнозинството дължат повече от 50 000.

По-рано тази година Би Би Си разкри, че най-големият студентски дълг в Обединеното кралство е над 231 000 паунда. Около три месеца по-късно тази цифра достигна 252 000 паунда.

Том Алингам от уебсайта Save The Student заяви, че подобни суми са "тревожни", но "в никакъв случай не са показателни за нормата".

Експертът по лични финанси Мартин Люис каза, че на дълговете трябва да се гледа по-скоро като на "ограничена форма на данък за завършилите".

"Финансирането на студентите не е свързано с това, което дължите, а с това, което печелите - изплащате 9 % от всичко над определен праг. Например тези, които получават заеми по "План 2", ще плащат 9 % от всичко изкарано над 27 295 паунда", обясни той.

Националният съюз на студентите (NUS) определи като "смешен" факта, че нито една от основните партии не предлага "реформа" на студентското финансиране в предизборната кампания.

Дълговете се отписват в края на срока на кредита, независимо от това колко се дължи до този момент. Срокът често е 30 или 40 години, но зависи от курса и началната дата.

Повече от 10 години минаха от утрояването на таксите за обучение в Англия. От 2017 г. насам таксите за всички страни в Обединеното кралство са максимум 9250 паунда годишно, въпреки че в Шотландия студентите плащат по максимум 1820.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон