Зеленски: САЩ не виждат Украйна в НАТО в близкото бъдеще

Съединените щати не са готови да поканят Украйна да се присъедини към НАТО днес, заяви президентът Володимир Зеленски.

"САЩ говорят за това открито. Президентът (Джо) Байдън говори за това. А (Доналд) Тръмп казва, че ако не беше НАТО, войната можеше и да не започне", каза Зеленски.

"Чуваме и двете мнения на двете страни. А това подсказва, че днес никой не вижда Украйна в НАТО. За съжаление", допълни той, цитиран от "Киев индипендънт".

Украйна изрази надежда, че срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще донесе по-категоричен сигнал за бъдещото членство на Украйна в алианса. Американски официални лица дадоха да се разбере, че е малко вероятно страната да получи покана.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви по-рано, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да стане член на НАТО.

"Това е така наречената политика "една стъпка напред, две стъпки назад". Не мисля, че това е политиката на световните лидери", посочи Зеленски.

"Ако Америка се страхува да не раздразни (Владимир) Путин и затова не сме поканени, то ние молим Съединените щати да ни дадат колкото се може повече, което може да ни защити (от руската агресия)."

Зеленски подчерта, че Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, за да се защити от Русия.

На срещата на върха на Групата на седемте (Г7) в Италия Киев и Вашингтон подписаха 10-годишно двустранно споразумение в областта на сигурността, за което се твърди, че е "мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО".

За разлика от НАТО, споразумението за сигурност между САЩ и Украйна не изисква американски военен отговор, ако Украйна бъде нападната, но очертава дългосрочна отбранителна и друга помощ за Киев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон