Започва 39-ят поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

220-километровият път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 ученици от цялата страна.

От Тутракан потегля 39-ят национален поход "По пътя на четата на Таньо войвода" с участието на туристи, ученици, младежи и потомци на войводата и четниците.

Организиран от Културно-просветно дружество “Родно Лудогорие”, походът ще се проведе под патронажа на президента на Републиката Румен Радев и с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети имат обща цел и сходна съдба. Бойният път на четата на Таньо Войвода продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Тази година целия 220-километров път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 ученици от цялата страна, както и много туристи и наследници на войводата и четниците. За 1-2 дни към основната колона на похода ще се присъединяват още около 1500 участници. Около 30 000 души по традиция се включват като посрещачи на колоната в 28-те населени места, през които минава походът. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон