Йордан Божилов: Действията на сърбите не вещаят спокойно бъдеще за Балканите

Експертът посочи, че и ситуацията в Босна и Херцеговина не се развива положително.

Действията на сърбите в Босна и Херцеговина не вещаят спокойно бъдеще за Балканите. Това заяви пред БГНЕС експертът по сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

Той изрази съжаление, че оптимизмът, който е съществувал само допреди няколко месеца вече е изчезнал. Причината са събитията, които се случват в Западните Балкани.

„Виждаме, че отношенията между Белград и Косово се радикализират отново. Това и е една от причините да се усили контингента на НАТО КЕЙФОР в Косово, за да не се допуснат ексцесии“, отбеляза Божилов.

Експертът посочи, че и ситуацията в Босна и Херцеговина не се развива положително.

„Вместо държавата да се консолидира, да се търсят общи решения как да продължи да функционира това триединство, което е установено, лидерът на Република Сръбска Милорад Додик започна да говори за отделяне, което не вещае спокойно бъдеще за Балканите“, предупреди Божилов.

Той изрази надежда, че Косово ще стане асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО, чиято пролетна сесия се провежда тези дни в София. „Проблемът с Косово е, че някои държави членки не го признават като самостоятелна държава. Ще видим как ще се развие дебатът“, добави Божилов.

Той подчерта, че за момента в условията на руска агресия срещу Украйна най-важното нещо е сдържането. „То трябва да почива на една силна отбрана, но също така е важно и единството. От тази гледна точка присъединяването на Швеция и Финландия допринасят за способностите. Това са държави с изключително добре развита армия и отбранителна промишленост. По този начин се консолидира целия източен фланг. Тяхното присъединяване точно сега е свидетелство за опасността, която представлява Русия“, заяви експертът. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон