Воденият от Моди алианс спечели парламентарните избори в Индия

Индийският премиер Нарендра Моди обяви победа на националните избори, но целта му да спечели неоспоримо мнозинство виси на косъм.

"Днес е славен ден... Националният демократичен алианс (НДА) ще състави правителство за трети път, благодарни сме на хората", заяви Моди пред ликуващите си поддръжници в партийната си централа в Ню Делхи.
Въпреки че окончателните гласове все още се преброяват, индийският изборен орган потвърди, че коалицията НДА си е осигурила необходимото мнозинство с 272 места. Това означава, че Моди ще може да състави трети пореден кабинет, съобщи Си Ен Ен. 
Според предварителните данни на избирателната комисия обаче управляващата партия "Бхаратия Джаната" (БДЖ) на Моди не успява да си осигури 272 места, необходими за абсолютно мнозинство в парламента. Това е зашеметяващ провал и я оставя зависима от коалиционните партньори за съставяне на правителство.
Резултатът е личен удар за Моди, който триумфално обеща да спечели супермнозинство от 400 места на тазгодишните избори. 
Индийската опозиция, която до голяма степен беше отписана от социологическите проучвания и от много анализатори, представи резултата като отхвърляне на разединяващия стил на Моди.
Рахул Ганди, лидер на Националния конгрес на Индия (НКИ), заяви, че първите резултати от изборите показват, че "страната единодушно и ясно" е заявила, че не иска Моди и неговата партия да управляват страната.
НКИ оглави алианс от опозиционни партии, които се опитаха да свалят Моди. Въпреки че изглежда, че не са успели да се справят с тази задача, те накърниха предишната му аура на електорална непобедимост.
Предварителните резултати също така показват, че опозицията е намалила броя на местата на БДЖ, включително в някои от традиционните крепости на управляващата партия. Понастоящем само НКИ е на път да удвои броя на местата, които спечели през 2019 г.
Изборните органи все още броят гласовете и окончателните резултати се очакват в следващите часове.
Междувременно индийските акции се сринаха, тъй като резултатът породи съмнения, че Моди може да прокара по-агресивни икономически реформи. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон