Виена е най-добрият град за живеене в света, София на 103-то място

Виена e най-хубавият за живот град в света за трета поредна година. Българската столица София е на 103-та позиция, след като се изкачва с 5 позиции нагоре от миналата година.

Това се казва в годишната класация на списание "Икономист", предаде БГНЕС.

Индексът оценява условията за живот в 173 града в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Австрийската столица е следвана от датската столица Копенхаген и Цюрих в Швейцария. Мелбърн в Австралия и Калгари в Канада допълват челната петица в глобалния индекс.

"Западна Европа остава най-хубавият за живеене регион, но се наблюдава спад в оценките за стабилност на фона на все повече случаи на протести по различни въпроси", се казва в доклада.

Сред проблемите са възхода на крайно десния екстремизъм, селскостопанската политика на ЕС и настроенията срещу мигрантите.

Виена получи пълен брой точки по отношение на стабилността, здравеопазването, образованието и инфраструктурата.

Като цяло глобалните условия за живот са се повишили леко през изминалата година, допълва изданието.

Но "подобрението е само незначително, спъвано от геополитически конфликти, граждански вълнения и жилищна криза в много от градовете" на фона на инфлацията.

Продължаващото напрежение върху качеството на живот "едва ли ще намалее в близко бъдеще", се казва в доклада.

Класацията на Тел Авив се е понижила повече от всеки друг град - с 20 места до 112-то място.

На 7 октомври бойци на Хамас извършиха безпрецедентна атака в южната част на Израел, което накара Израел да отвърне на удара с офанзива в управляваната от Хамас палестинска територия Газа.

Столицата на разкъсваната от война Сирия, Дамаск, отново бе класирана на първо място сред градовете с най-лоши условия за живот.

Киев също остана в долната десетка на класацията, тъй като войната в Украйна продължава след нахлуването на Русия в съседката ѝ през 2022 г.

Виена беше най-хубавият град за живеене в света в периода 2018-20 г. и отново от 2022 г. насам. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон