Въоръжена група уби свещеник и полицаи в Дагестан

Неизвестни въоръжени лица нападнаха синагога и църкви, като убиха свещеник и полицаи в руската република Дагестан, предаде АФП.

Нападенията са извършени в най-големия дагестански град Махачкала и в крайбрежния град Дербент.
Следственият комитет на Русия съобщи, че е започнал наказателно разследване във връзка с "терористични актове".
Дагестан е предимно мюсюлманска република в Русия, граничеща с Грузия и Азербайджан.
"Тази вечер в градовете Дербент и Махачкала бяха извършени въоръжени нападения срещу две православни църкви, синагога и полицейски контролно-пропускателен пункт", заявиха от Националния антитерористичен комитет.
"По предварителна информация в резултат на терористичните атаки са загинали свещеник от Руската православна църква и полицейски служители", добавиха от комитета. 
Общо шестима полицаи са загинали, а други 12 са били ранени при нападенията, съобщи говорителката на вътрешното министерство на Дагестан Гаяна Гариева.
В Дербент е убит 66-годишен свещеник, добави Гариева.
"Синагогата в Дербент гори", написа в Telegram председателят на обществения съвет на Федерацията на еврейските общности в Русия Борух Горин.
"Не е било възможно да се потуши пожарът. Двама души са загинали: полицай и охранител. Синагогата в Махачкала също е била подпалена и изгоряла. По време на нападението срещу православната църква в Дербент е прерязано гърлото на свещеника", добави Горин. 
"Тази вечер в Дербент и Махачкала неизвестни нападатели направиха опити да дестабилизират ситуацията в обществото. Те бяха неутрализирани от дагестански полицаи", написа в Telegram лидерът на републиката Сергей Меликов. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон