В Украйна Орбан призова за прекратяване на огъня, а Зеленски - за справедлив мир

Унгарският министър-председател и настоящ председател на Съвета на ЕС Виктор Орбан призова в Киев украинския президент Володимир Зеленски да помисли за прекратяване на огъня.

Зеленски подчерта значението на "справедливия мир" за неговата страна, предаде АФП.

"Помолих президента да обмисли възможността за бързо прекратяване на огъня, което би било ограничено във времето и би позволило да се ускорят мирните преговори", заяви Виктор Орбан, единственият лидер на ЕС, който остава близък до Кремъл и който не е посещавал Украйна от началото на руската инвазия.

Той заяви, че разговорът с Зеленски е бил "откровен". "Разбира се, ще докладвам (съдържанието) на тези разговори на Съвета на Европейския съюз, за да могат да бъдат взети необходимите европейски решения", каза той.

На пресконференция Володимир Зеленски потвърди, че посещението на унгарския лидер илюстрира "общите европейски приоритети и колко е важно да се постигне справедлив мир в Украйна и в Европа като цяло".

Украинският държавен глава също така призова европейската военна помощ за Киев да бъде запазена "на достатъчно ниво".

Унгария току-що пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и е обвинявана, че е по-близка до Русия, отколкото до останалата част от ЕС.

Унгарският министър-председател, също се откроява с противопоставянето си на изплащането на размера на тази помощ, която е изключително ценна за Украйна в отношенията ѝ с Русия.

По-рано тази година тя наложи вето на пакет от 50 млрд. евро. В крайна сметка той беше одобрен, но едва след забавяне, критикувано от украинските официални лица.

Поради това отношенията между Володимир Зеленски и Виктор Орбан са доста хладни, а редките им срещи се следят внимателно.

Въпреки това унгарският лидер говори за желанието си да "подобри" двустранните отношения между Будапеща и Киев.

"Опитваме се да оставим дискусиите от миналото зад гърба си", каза той, като благодари на домакина си за "откровената и открита" атмосфера на обмена им.

Украйна разглежда изтеглянето на руските сили от територията си като предпоставка за мир, докато Москва настоява тя да се откаже от 5 региона и да се откаже от амбициите си за членство в НАТО. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон