В Нидерландия започнаха 4-дневни европейски избори

Нидерландия започна маратона от 4-дневни избори за Европейски парламент (ЕП).

Екзитполовете от изборите в Нидерландия, които ще се проведат на 6 юни, ще бъдат лакмус за прогнозирания възход на крайната десница в целия блок, предаде АФП.

"Искаме по-малко имиграция, искаме да затегнем правилата и политиките за предоставяне на убежище", заяви Герт Вилдерс, лидер на крайнодясната Партия на свободата (PVV).

Партията на Вилдерс, която вече е част от нидерландското коалиционно правителство след изненадваща изборна победа миналата година, се очаква да спечели и европейските избори в страната.

Проучванията сочат, че крайната десница може да заеме една четвърт от 720-те места в бъдещия ЕП.

Тази перспектива разтревожи основните групи в законодателния орган на ЕС- консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и левите Социалисти и демократи.

Сегашният ръководител на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен открехна вратата за сътрудничество на нейната ЕНП с крайната десница, за да осигури мнозинство в ЕП.

Фон дер Лайен подържа близки връзки с италианския премиер Джорджа Мелони, чиято партия „Италиански братя“ е определяна като крайнодясна.

След изборите лидерите на ЕС, включително Мелони, ще решат кой да оглави ЕК. Изборът им трябва да бъде подкрепен с обикновено мнозинство в ЕП. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон