В Казахстан Путин и Си призоваха за "справедлив многополюсен свят"

В Казахстан руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин изразиха задоволството си от състоянието на отношенията между Пекин и Москва.

Те заявиха, че са решени да противодействат на влиянието на Запада в международните дела, предаде АФП.

Срещата им в Астана, столицата на най-голямата икономика в Централна Азия, се състоя в навечерието на регионална среща на върха, обединяваща няколко държави с обтегнати отношения със Запада - Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

ШОС, съставена предимно от държави, управлявани от автократи, "се утвърди като един от ключовите стълбове на справедливия многополюсен световен ред", заяви Путин, докато Иран, подложен на западни санкции, се присъедини към организацията миналата година, а Беларус, остракиран от Запада заради подкрепата си за руската инвазия в Украйна, ще стане член на 4 юли.

Срещата между Си и Путин се провежда месец и половина след срещата им на високо равнище в Китай в средата на май, на която руският лидер потърси по-голяма подкрепа за войната си в Украйна.

По-рано турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, който също присъстваше в Астана, покани Путин в Турция за двустранна среща. Анкара предлага услугите си за посредничество между Киев и Москва от началото на руската инвазия в Украйна.

ШОС, в която понастоящем членуват 9 държави (Китай, Индия, Иран, Русия, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Пакистан и Таджикистан), се разглежда като платформа за сътрудничество, която се конкурира със западните организации и се предполага, че ще допринесе за настъпването на "многополюсен" свят - термин, който се повтаря в устата на руските и китайските лидери.

"Основното е да покажем на света, че съществуват алтернативни международни платформи, други центрове на власт, където се зачитат интересите на всички държави без изключение", заяви президентът Лукашенко в интервю за казахстанската информационна агенция "Казинформ".

ШОС може да се похвали с 40 % от световното население и с около 30 % от световния БВП, но освен тези мощни символи, между членовете ѝ има и много разногласия.

Въпреки че Путин и Си искат да представят единен фронт срещу Запада, те остават конкуренти в икономическата област, особено в Централна Азия - регион, богат на въглеводороди и от решаващо значение за транспорта на стоки между Европа и Азия, докато Пекин понякога поддържа напрегнати отношения с Индия и Пакистан, други членове.

Лидерите на централноазиатските държави са редовно ухажвани от Путин, Ердоган и Си.

Тази тенденция се засили след руското нахлуване в Украйна. Москва желае да запази влиянието си върху тези бивши съветски републики, които сега са тясно свързани с Китай чрез големи икономически проекти.

Централна Азия, начело с Казахстан, е важна връзка в китайския проект "Един пояс, един път" - мащабен инфраструктурен проект, стартиран преди повече от десетилетие от Си Дзинпин.

Китайският президент похвали "вечното стратегическо партньорство" между Пекин и Астана, според писмо, публикувано от държавната медия "Правда на Казахстан".

Въпреки това западните държави възнамеряват да останат в играта, а няколко европейски лидери наскоро посетиха региона. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон