В 60 държави можем да гласуваме, в 389 СИК ще се гласува и за ЕП, и за НС

Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за НС.

Изпратили сме до всички общини напомняне за сроковете, в които да могат избирателите да подадат заявленията си за гласуване и да се обработят. С цел облекчаване на избирателите в придвижването или такива, които имат нарушено зрение, вчера ЦИК определи реда за това как да се определят СИК, в които могат да гласуват такива избиратели, съобщи на брифинг Росица Матева от ЦИК, предаде репортер на БГНЕС.

Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за НС. Днес ще определим броя на СИК извън страната, в които ще има машинно гласуване, по предварителни данни са 245.

Утре започват консултациите с парламентарно представените партии за назначаване на съставите на СИК извън страната, ще участва и МВнР в тези консултации, посочиха от ЦИК. Съставите на СИК извън страната трябва да се назначат от ЦИК до 27 май. Имаме регистрирани 6 организации с наблюдатели, съобщи още Росица Матева. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон