"Уолстрийт Джърнал": Виена е мощен шпионски център на Русия

Виена се е превърнала в "база за руски тайни операции", написа "Уолстрийт Джърнал", позовавайки се на неназовани служители на австрийското, европейското и американското разузнаване.

Въпреки че Виена има дълга история като център за шпиони, датираща от времето на Студената война, в последно време в страната имаше редица шпионски скандали, като например ареста през април на бившия служител на австрийското разузнаване Егисто От по подозрение в шпионаж.

Месец преди това Австрия изгони двама руски дипломати заради действия, "несъвместими с дипломатическия им статут".

Служители на австрийското разузнаване заявиха пред УД, че броят на руските дипломати във Виена почти се е удвоил от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, като се е увеличил от около 300-400 на над 500. Около половината от тях "работят като шпиони", твърдят служителите.

Базираните в Австрия руски агенти са заподозрени в участие в шумни разузнавателни операции, например убийството на Максим Кузминов, руски пилот на хеликоптер, който дезертира в Украйна и по-късно беше застрелян в Испания през февруари 2024 г.

Служители на разузнаването заявиха, че предполагаемите убийци "са били престъпници, на които е платено с пари в брой, предоставени от руски държавни служители от Виена".

"Сега ние имаме отговорност за нашите съседи, защото Русия ни използва като оперативна база", обясни служител на австрийското разузнаване. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон