Унижение очаква торите на изборите във Великобритания

Окончателните резултати от предизборните проучвания в Обединеното кралство са мрачни за консерваторите на министър-председателя Риши Сунак, съобщи "Политико".

Проучване на YouGov прогнозира, че лейбъристите на Киър Стармър ще спечелят 431 мандата в 650-местната Камара на общините (долната камара на парламента), с 229 повече от 2019 г., а торите - 102, с 263 по-малко от последните избори. Либерал-демократите на Ед Дейви вероятно ще получат 72 мандата.

Прогнозата дава 3 места на "Реформаторски блок на Обединеното кралство" с лидер Найджъл Фараж.

Разгромна победа за лейбъристите ще трансформира британската политика, отстранявайки торите след 14 години управление и петима министър-председатели, през които Брекзит и продължаващите спорове за имиграцията разделиха страната.

Проучване на More in Common, публикувано на 3 юли, прогнозира мнозинство от 210 места за лейбъристите. Партията ще получи 430 места, с 228 повече от последните избори, докато торите са с 239 места по-малко - 126. Либералните демократи се завръщат като трета партия с 52 места, "Шотландската национална партия" ще спечели 16 места, "Реформаторската партия на Обединеното кралство" - 2.

Социологията на Focaldata предполага още по-голямо мнозинство за лейбъристите от 238 места, което отрежда на партията 444 мандата срещу 108 за торите. Либерал-демократите остават на третата позиция с 57. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон