Украйна залови товарен кораб, изнасял зърно от Крим

Украйна съобщи, че е заловила чуждестранен товарен кораб и е задържала капитана му. Киев твърди, че корабът е изнасял незаконно зърно от анексирания Кримски полуостров, предаде АФП.

Откакто в началото на 2022 г. Русия завзема обширни земеделски земи в Украйна, Киев обвинява Москва, че незаконно прибира реколтата и изпраща произведеното на окупираната територия зърно в трети държави.
Украинската главна прокуратура съобщи, че е "конфискувала" чуждестранен кораб в Одеска област, който по-рано е изнасял селскостопански продукти през пристанището на Севастопол.
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е задържала капитана на кораба, обвинявайки го в нарушаване на правилата за навлизане в окупирана територия.
СБУ поясни, че изнесеното от кораба зърно, Usko Mfu, е произведено в Южна Украйна.
Обвиненията предвиждат максимално наказание от пет години затвор за капитана, съобщи СБУ. Прокурорите го идентифицираха като гражданин на Азербайджан.  
Прокурорите съобщиха, че по време на задържането на кораба на борда са се намирали и 12 други чуждестранни членове на екипажа, без да уточняват тяхната националност и дали и на тях ще бъдат повдигнати обвинения.
Корабът, плаващ под камерунски флаг, е влязъл незаконно в пристанището на Севастопол през ноември 2023 г. и е бил натоварен с повече от 3000 тона селскостопански продукти, "предназначени за турска компания".
"За да се прикрие незаконната дейност, системата за автоматична идентификация (САИ) на кораба е била изключена преди влизането му в пристанище Севастопол, което е грубо нарушение на изискванията за морска безопасност", заявиха от прократурата.
Корабът е е бил конфискуван в украинското пристанище Рени, където са открити документи, издадени от пристанищните власти на Севастопол. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон