Украйна и Полша подписаха двустранно споразумение в областта на сигурността

Украинският президент Володимир Зеленски и полският премиер Доналд Туск подписаха споразумение за сигурност във Варшава, предаде АФП.

Полша е последната държава, която подписва такова споразумение с Украйна въз основа на ангажимента, поет от Групата на седемте (Г-7) през юли 2023 г.
Други държави, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция, както и ЕС, подписаха подобни двустранни договори, за да помогнат на Киев да отблъсне агресията на Русия.
В споразумението се подчертава, че Полша е първата държава, която признава независимостта на Украйна от Съветския съюз на 2 декември 1991 г.
Украйна и Полша се споразумяха да продължат да развиват политическото, военното и икономическото сътрудничество и да си "сътрудничат тясно при възстановяването на Украйна като суверенна и демократична държава".
Зеленски пристигна във Варшава по-рано на 8 юли, ден преди началото на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.
"Упоритост и смелост. Тези думи най-добре описват отношението на Зеленски в борбата за безопасна Украйна и безопасна Европа. Винаги можете да разчитате на нас в тази борба", написа Туск в социалната мрежа X малко след като украинският лидер пристигна в Полша. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон