Украинската кухня представя борша в Етнографския музей в Бургас

Инициативата е на Регионален исторически музей – Бургас и носи заглавието „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“.

Украинската кухня се отличава с изключително регионално многообразие, но най-популярното национално ястие, несъмнено, е боршът. През 2022 г. украинският борш (боршч) е официално признат от централата на ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.

А каква е връзката му с България? На 6 ноември Етнографският музей в Бургас ще празнува вкусната супа с Ден на украинската кухня. Инициативата е на Регионален исторически музей – Бургас и носи заглавието „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“.

Посетители на музея в морския град ще имат възможност да опитат зеленчуковата супа в нейния класически вариант и още емблематични изкушения от украинската кухня – вареники с различни пълнежи, сладки и солени палачинки, каша от елда по специална рецепта, любимата на запорожските казаци плодова напитка „узвар“, десерт от тиква и други сезонни ястия.

Освен борш, до 9 ноември в Етнографския музей ще е подредена изложбата „Украински носии и традиции“, която представя колоритни традиционни костюми и обичаи от различните региони на Украйна.

През следващите месеци близки и далечни страни, които имат свои посолства в София, ще споделят своето традиционно нематериално културно наследство в областта на кулинарията в Етнокухнята на музея в Бургас. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон