Украйна, Испания и Португалия обявиха съвместна кандидатура за домакинство на Мондиал 2030

Украйна се присъедини към Испания и Португалия в съвместната им кандидатура за приемане на Световното първенство през 2030 година. Новото партньорство бе потвърдено от Испанската футболна федерация (РФЕФ) и Португалската футболна федерация (ФПФ) по време на пресконференция в офисите на Европейската футболна централа (УЕФА) в Швейцария.

Съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Украйна за първенството на планетата през 2030 е подкрепена от УЕФА и ще се конкурира срещу други кандидатури като тази между Египет, Гърция и Саудитска Арабия, както и съвместното предложение на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. The Times предаде във вторник, че планът е Украйна да домакинства на една група от Мондиала.

Испания за последно прие Световното първенство през 1982. Португалия и Украйна са домакинствали на европейски първенства съответно през 2004 и 2012, но никога не са приемали Мондиал. Съвместната кандидатура на трите страни ще има сериозна конкуренция, като шансовете на южноамериканската – Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили, не са никак малки, предвид факта, че дебютното световно първенство се проведе в Уругвай през 1930 година.

Решението относно това кой да приеме надпреварата след осем години ще бъде взето на Конгреса на ФИФА през 2024, където 211-те членки на асоциации ще гласува и избере най-добрата кандидатура. До 2030 година, Световното първенство ще се е увеличило до 48 отбора – повишение с 16 тима в сравнение с настоящия формат.

След зимното световно, което ще се проведе в Катар, САЩ, Канада и Мексико ще приемат изданието през 2026. То ще бъде дебютно и във формата с 48 отбора. Междувременно, Европейското първенство през 2024 ще се проведе в Германия, а домакинът на изданието четири години по-късно тепърва ще бъде определен, като кандидатура обмислят от Великобритания и Ирландия. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон