Учени доказаха, че пицата намалява стреса при гледане на мач

Други техники за справяне със стреса по време на Евро 2024 са сядането на ръба на дивана или стола, както и дълбоките вдишвания.

След изследване, обхванало 2000 фена на най-популярния спорт, бе доказано, че яденето на пица намалява стреса по време на гледане на мачове.

Учените са следили кръвното налягане, пулса и реакцията на кожата (наричана Galvanic Skin Response) на участниците в експеримента, за да установят как те се променят при различни условия при гледането на мач. Така те са успели да докажат, че нервността на феновете спада още при улавянето на аромата на пицата. Хапването на парче пица допълнително сваля кръвното налягане и пулса.

Въпреки това, изследването е показало, че гледането на футболен мач е много стресова ситуация за 92 процента от анкетираните. Най-напрягащата ситуация за наблюдаване е изпълнението на дузпи, следвана от чакането на последния съдийски сигнал при минимална преднина и чакането на ВАР решения. Стресови са също така изпускането на чисто положение за гол, допускането на елементарен гол или търсенето на изравнителен или победен гол в последните минути.

Добрата новина за всички, които очакват с нетърпение европейското първенство, е, че близо над два пъти по-голям процент от анкетираните намират клубния футбол за по-стресиращ от мачовете с участие на национални отбори. 31 процента от запитаните признават, че по време на всеки мач се питат защо се подлагат на такъв стрес. Други 29 процента споделят, че загубата на любимия отбор разваля настроението им за дълъг период.

Учените са установили и други начин и за справяне на стреса, освен яденето на пица - сред тях са сядането на ръба на дивана или стола, както и дълбоките вдишвания. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон