Токио пуска приложение за запознанства за повишаване на раждаемостта

Потребителите ще трябва да представят документи, доказващи, че са законно свободни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак.

Столицата на Япония ще пусне свое собствено приложение за запознанства още това лято като част от усилията на правителството да стимулира спадащата раждаемост в страната, заяви служител.

Потребителите ще трябва да представят документи, доказващи, че са законно свободни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак.

Посочването на доходите е често срещано явление в японските приложения за запознанства, но Токио ще изисква документ с данъчно удостоверение, който да доказва годишната заплата.

"Научихме, че 70% от хората, които искат да сключат брак, не се включват активно в събития или приложения, за да търсят партньор", заяви пред АФП служител на правителството на Токио, отговарящ за новото приложение.

"Искаме да им дадем лек тласък да си намерят партньор", каза той.

Не е необичайно общините да организират събития за намиране на партньори в Япония, където раждаемостта спадна до нов минимум през 2023 г., но е рядкост местно правителство да разработи приложение.

Ще се изисква интервю, за да се потвърди самоличността на потребителя като част от процеса на регистрация за приложението в Токио, което е в тестова версия безплатно от края на миналата година.

Много потребители на социалните мрежи изразиха скептицизъм по отношение на плановете, като един от тях каза: "Това ли е нещо, което правителството трябва да прави с нашите данъци?"

Други написаха, че са заинтересовани, тъй като ще се чувстват по-сигурни.

Миналата година в Япония са регистрирани повече от два пъти повече смъртни случаи от новородени бебета.

Ражданията са намалели за осма поредна година до 758 631, което представлява спад от 5,1%, сочат предварителните данни на правителството. Броят на смъртните случаи е 1 590 503.

Страната се сблъсква с нарастващ недостиг на работна ръка и министър-председателят Фумио Кишида обеща политики, включващи финансова помощ за семействата, улеснен достъп до грижи за деца и повече родителски отпуски. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон