Цветанов: Кандидат-президентът на Национално обединение на десницата ще превъзхожда по качества Радев

В политиката трябва да се говори истината и ние винаги заставаме с лицата си и носим политическа отговорност за тези, които издигаме. Това каза в предаването „Алтернативата“ по ТV+ председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов.

„В предстоящата президентска кампания Националното обединение на десницата ще заложи на много ясното си дясно позициониране, а кандидатът ще превъзхожда с качествата си основния опонент, в лицето и на Румен Радев. Когато обединението получи своето присъствие в Народното събрание ще има диалог с всички политически сили със същите десни ценности и цели“, обясни председателят на Републиканци за България.

Той призова хората да направят своя информиран избор и с високата избирателна активност да се противодейства на контролирания и купен вот. По думите му машинното гласуване е добра форма за обективност и невъзможност да се въздейства върху протоколите, а проблемът с притесненията на възрастните хора може да се избегне с добра информационна кампания преди вота.“ По-важното е да се върви към въвеждането на електронно гласуване“, убеден е Цветанов.

Националното обединение на десницата, в което ПП „Републиканци за България“ си партнира с партия КОД, залага на консервативния модел, каза по повод предстоящия вот Цветанов. Той изрази увереност, че са много десните хора, които ще припознаят ценностите на обединението – семейство, толерантно отношение към всички етноси и лустрация.

„Всички институции, които са заявили, че ще проверяват Делян Пеевски във връзка с документите „Пандора“, ще направят проверка и сега, в условията на служебен кабинет, ще се избегне пристрастността, ако такава е имало в предишните години. В момента ръководителите на тези структури са сменени и ако има нещо скрито в минал период от време, то ще бъде проверено и ще бъде извадено на показ“, каза Цветанов, в коментар на информацията от международното журналистическо разследване „Пандора“.

По думите му то е довело до сериозно напрежение в много държави. Цветанов припомни, че офшорните зони не са забранени, но публичните личности, съгласно законодателството на България, трябва да декларират всички обстоятелства. Това, което ще се направи в момента, е да се види дали има несъответствие в декларираното и изнесената в „Пандора“ информация, смята той.

Как Пеевски е успял да стигне до тези върхове бе един от отправените към Цветанов въпроси, при който той припомни 2013 година, когато при управлението на кабинета Орешарски, Делян Пеевски бе предложен за шеф на ДАНС.

„2013 година знаете, че към мен бяха отправени конкретни заплахи за това, че структурите на държавното управление ще се занимават с мен“, припомни още Цветанов, който в периода 2009 – 2012 година бе вицепремиер и вътрешен министър.

Към 2012 година Делян Пеевски не беше това, което е днес, припомни Цветанов и бе категоричен, че в периода, в който той оглавяваше МВР, не е имало никакъв политически натиск върху дейността на ведомството.

„Бях дал оперативна свобода на абсолютно всички служители и затова получихме признание от партньорските структури за надеждната работа, която свършихме. От оценките, които бяха дадени от Европол и всички институции, станахме държава, която пълноправно обменяше информация“. В българските служби има много подготвени служители, които могат да бъдат пълноценни, ако им се даде оперативна свобода, заяви Цветанов.

Цветанов припомни също, че именно по времето, когато той бе вътрешен министър и вицепремиер, архивите на бившата ДС бяха предадени на Комисията по досиетата. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон