Тайван приветства продажбата на оръжия от страна на САЩ

Тайван благодари на Съединените щати за одобрението на продажбата на оборудване и части за изтребители F-16, като заяви, че това ще помогне на острова да се защити от Китай.

Китай твърди, че Тайван е част от неговата територия, и миналия месец започна военни учения около самоуправляващия се остров дни след встъпването в длъжност на новия президент Лай Чинг-те.

На 5 юни Съединените щати, които са близък партньор на Тайпе, одобриха две военни продажби на Тайван на обща стойност около 300 млн. долара, предимно на резервни и ремонтни части за островните изтребители F-16.

Одобренията за продажбите бяха обявени в две изявления на Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, създадена с цел да оказва помощ на съюзниците и партньорите на Съединените щати.

През 1979 г. Съединените щати промениха дипломатическото си признаване от Тайпе към Пекин, но останаха най-важният партньор на Тайван и най-големият доставчик на оръжие, което предизвика многократни осъждания от страна на Китай.

Тайванското министерство на отбраната изрази благодарност за одобрението на продажбата на оръжия, която се очаква да влезе в сила след един месец.

То заяви, че продажбата ще помогне на Тайван "да посрещне нуждите на отбранителните операции", и добави: "Военното сплашване няма да допринесе за регионалния мир и ние призоваваме Китайската комунистическа партия да прекрати всички видове ирационално поведение срещу Тайван."

Министерството на външните работи също приветства продажбата: "тя демонстрира непоколебим ангажимент към нашата отбрана... Нашата отдаденост на поддържането на мира и стабилността продължава на фона на ескалиращата агресия на #Китай".

Китай заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и поддържа почти ежедневно военно присъствие около острова - изпраща изтребители, безпилотни самолети и военни кораби.

Миналия месец Китай започна масирани военни учения около Тайван, само три дни след встъпването в длъжност на Лай, по време на което той се зарече да защитава суверенитета и демокрацията на острова.

Китай посочи, че речта прилича на "признание за независимостта на Тайван", и определи военните си упражнения около острова като "наказание". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон