СУ провежда лекции, но е отложено връчването на дипломи

Днес в Софийския университет определени специалности продължиха да провеждат лекции, предаде репортер на БГНЕС.

Днешният ден, 20 май, е предвиден за израз на недоволство от страна на висшето образование поради ниското заплащане в сектора и университетите решават дали да отворят вратите си за студенти или не.

“Днес имахме проведени лекции”, това заяви пред БГНЕС Мартин, който е студент в бакалавърската програма “международни отношения”.

“Доколкото знам само е преустановено за днес връчването на дипломите, така че си провеждахме всички лекции редовно”, обясни студентът.

Той подчерта, че от ректората са казали, че няма да има санкции за тези, които решат да се включат в протеста, а тези, които пожелаят могат да проведат своите лекции.

Ивет, която учи право, също заяви, че днес ще има лекции следобед.

БГНЕС припомня, че редица университети в страната обявиха, че на 20-ти май ще преустановят работа поради ниското заплащане във висшето образование. Служебният министерски съвет реши да отпусне 80 млн. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2 086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях.

Утре на среща в МОН с ще се проведе среща с представители на Съвета на ректорите и синдикатите, за да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон