Стармър: Ще възстановим Великобритания

Киър Стармър обеща, че неговото лейбъристко правителство ще работи от първия ден за национално обновление.

Това е първата му реч като министър-председател на Обединеното кралство от Даунинг стрийт, предаде АФП.

"Работата по промяната започва незабавно. Но не се съмнявайте, ние ще възстановим Великобритания", каза той, след като лейбъристите сложиха край на 14-годишното управление на консерваторите с убедителна изборна победа.

Стармър, 61-годишен бивш адвокат по правата на човека и главен държавен прокурор, отдаде почит на Сунак, който беше назначен за лидер на торите и министър-председател през октомври 2022 г. след катастрофалния мандат на Лиз Тръс.

"Постижението му като първия британско-азиатски министър-председател на нашата страна, допълнителните усилия, които това щеше да изисква, не бива да се подценяват от никого", каза той.

"Днес ние отдаваме почит на това. Признаваме също така отдадеността и упоритата работа, които той вложи в своето управление", добави той.

Поддръжниците на лейбъристите, развяващи знамена, се наредиха на подхода към Даунинг стрийт, докато Стармър и съпругата му Виктория пристигаха от Бъкингамския дворец, ръкувайки се с активисти.

Стармър е изправен пред труден списък със задачи - британците са се уморили от разпадащите се обществени услуги, по-високите цени и празните обещания на политиците.

Той заяви, че неговото правителство ще постави "страната на първо място, а партията на второ", като обеща да възстанови "уважението към политиката" след поредицата от скандали при управлението на торите, които подкопаха общественото доверие.

Той обаче се опита да смекчи големите очаквания за незабавна промяна.

"Промяната на една държава не е като да натиснеш копче. Светът сега е по-нестабилно място. Това ще отнеме известно време. Но не се съмнявайте, че работата по промяната започва веднага", заключи Стармър. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон